Verzorgen en opbaren

Als uw dierbare is overleden, moet u al vrij snel beslissen hoe en waar hij of zij opgebaard gaat worden. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden.

U kunt kiezen voor thuis opbaren, in een persoonlijke en huiselijke omgeving waar u onbeperkt afscheid kunt nemen van de overledene en niet gebonden bent aan bezoektijden. Ook voor kinderen is dit een ongedwongen en geleidelijke manier van afscheid nemen.

Thuis opbaren is mogelijk in een kist, op een bed of op een opbaarwagentje waar we een soort bed van maken. Ik zorg voor een koeling en kom iedere dag bij u langs om te kijken of alles goed gaat.

Indien u liever gebruik wilt maken van een uitvaartcentrum, dan kan dit ook. Ik heb zelf geen uitvaartcentrum maar mag wel overal in ieder willekeurig uitvaartcentrum opbaren, bijvoorbeeld in Helvoirt, Vught, Udenhout of Oisterwijk. En ook andere plaatsen zijn uiteraard mogelijk, ú bepaalt de keuze. In sommige uitvaartcentra is een 24-uurskamer, waarvan u zelf de sleutel krijgt, zodat u op bezoek kunt gaan wanneer u wilt.

Als de overledene zijn of haar lichaam ter beschikking stelt van de wetenschap, dan kan het lichaam niet meer opgebaard worden. Het moet dan namelijk binnen 24 uur opgehaald worden. U kunt daarna geen afscheid meer nemen. Ook is het lichaam niet aanwezig bij een eventuele afscheidsdienst en vindt er geen begrafenis of crematie plaats. Als iemand zijn of haar lichaam ter beschikking wil stellen van de wetenschap dan moet hier al tijdens het leven een wilsbeschikking voor worden ingevuld.

Wanneer iemand orgaandonor is, moeten zijn of haar organen en/of weefsels zo snel mogelijk na het overlijden verwijderd worden. Het lichaam kan daarna echter gewoon mooi opgebaard worden. Dit is ook het geval na een obductie.

Voordat een overledene opgebaard wordt, moet hij of zij netjes verzorgd en gekleed worden. Hiervoor huur ik gespecialiseerde mensen in, die op een zeer respectvolle manier werken. Ik ben daar zoveel mogelijk bij aanwezig en help mee, indien nodig.

Uiteraard mogen de nabestaanden zelf ook meehelpen met de verzorging van hun dierbare als ze dat willen. Dit is zelfs aan te raden.

Sinds een aantal jaren is het ook mogelijk om een overledene licht te laten balsemen. Dit heet: ‘Thanatopraxie’. Het gaat hierbij om een kleine medische ingreep waarbij alle lichaamsvloeistoffen verwijderd worden, waarna ze vervangen worden door een conserveringsvloeistof. Het voordeel hiervan is dat het lichaam ruim een week in dezelfde staat blijft, zonder koeling. Dit kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn als de uitvaart door omstandigheden pas na een week of langer plaats kan vinden. Ook bij mensen die gestorven zijn aan een ernstige ziekte die tot veel vochtophoping heeft geleid, kan Thanatopraxie van pas komen om het lichaam langer in goede staat te houden. Deze behandeling kan zowel in een uitvaartcentrum als thuis uitgevoerd worden, zodat de overledene niet onnodig vervoerd hoeft te worden.